Hoe kies ik de juiste verrekijker?

Ben jij een echte vogelliefhebber? Of kijk je graag naar vliegtuigen? Met een verrekijker kun je de omgeving observeren. Of het nou vogels of vliegtuigen zijn, met een verrekijker kun je allerlei verschillende dingen spotten. Kijkers komen er in allerlei verschillende soorten en maten. Eentje aanschaffen kan dan soms ook nog wel lastig zijn, want welke moet je nou kiezen? Wij vertellen je in dit artikel hoe je de juiste verrekijker kunt vinden.

Welke activiteit?

Verrekijkers kun je voor verschillende dingen gebruiken. Voor het spotten van vogels, maar ook om tijdens een bezoek aan het theater het podium beter te kunnen zien. Voordat je op zoek gaat naar een kijker is het belangrijk dat je weet waarvoor je de verrekijker gaat gebruiken. Niet elke kijker is namelijk voor hetzelfde doeleinde geschikt. Als je het apparaat op het water wilt gebruiken, moet je een waterdichte variant aanschaffen. Maar als je de kijker voor vogelspotten gaat gebruiken, hoeft deze niet per se waterdicht te zijn.

 

De vergroting

Een verrekijker kopen is zo makkelijk nog niet. Want na het bepalen van de activiteit waarvoor je de kijker gaat gebruiken, ben je er nog niet. Je moet namelijk ook nog rekening houden met de vergroting van de kijker. Kijk altijd naar de vergrotingsfactor. Je denkt nu misschien; hoe groter de vergroting, hoe meer je kunt zien. Maar dit is helemaal niet zo. Het beeld wordt niet alleen vergroot, maar de trillingen ook. Als je een kijker met een vergroting hoger dan 10 koopt, dan moet je er vaak ook een statief bij aanschaffen. Zo kun je zonder trillingen door de kijker heen kijken, dit lukt je namelijk niet meer met je hand.

 

3 verschillende soorten

En dan zijn er ook nog eens verschillende soorten verrekijkers. Kies de soort die het beste bij jouw activiteit past.

 

 

  • Dakkant

 

Een verrekijker met een dakkantprisma heeft prisma’s die recht achter elkaar zijn geplaatst. Deze kijkers zijn daardoor compact en makkelijk mee te nemen.

 

  • Porro

 

Bij een porroprisma staan de prisma’s niet recht achter elkaar, maar worden deze verbonden via een N-vormige knik. Hierdoor is deze kijker veel breder dan de dakkant variant.

 

  • Monoculair

 

Een monoculair heeft geen twee glazen, maar één. Je kunt met één oog door deze kijker heen kijken. Een monoculaire kijker is dan ook erg compact en kun je overal mee heen nemen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *